به دلیل موقعیت جغرافیایی ایران و کاهش میزان بارش در برخی نواحی، بررسی راهنمای نصب مخزن آب در باغ لازم و ضروری به نظر میرسد. امروزه مخزن آب در ساختمانهای مختلف و انواع باغ به کار گرفته شده و نقش مهمی در صرفهجویی هزینههای مربوط به آب دارد. همچنین امکان دسترسی به آب کافی در شرایط اضطراری را فراهم کرده و به رفع مشکل افت فشار کمک میکند. در این مقاله از دماوند پلیمر، ضمن بررسی راهنمای نصب مخزن آب در باغ به شما کمک میکنیم تا با نکات مهم روش نصب منبع آب آشنا شوید. همچنین علاوه بر ارائه راهنمای نصب تانکر آب و بررسی مراحل مختلف آن، مخزن پلیاتیلن تک لایه و سه لایه را مقایسه میکنیم.
نصب تانکر آب باغ در ۳ مرحله انجام میشود
با توجه به نوع ساختمان و محل قرارگیری منبع، روشهای مختلفی به عنوان راهنمای نصب مخزن آب وجود دارند. در این میان روش نصب مخزن آب در باغ میتواند به صورت بدون پمپ نیز انجام شود. به هر صورت تعیین محل مناسب، اولین نکته در راهنمای نصب منبع آب بوده و اهمیت بالایی دارد. بنابراین مشخص کردن مکانی به دور از رفت و آمد و تهیه یک پایه صاف و محکم لازم و ضروری است. در واقع شما میتوانید تانکر را بر روی بتن یا سکو ساخته شده از چوب یا فولاد نصب کرده و مخازن بزرگ را در ارتفاعی مناسب تعبیه کنید. در ادامه ضمن معرفی روش نصب منبع آب باغ در ۳ مرحله، مهمترین نکات زیرسازی روش نصب مخزن آب در باغ را مورد بررسی قرار داده و اطلاعات شما را در این زمینه تکمیل میکنیم.
اولین مرحله؛ آماده کردن فضای نصب و زیرسازی
در ابتدا فضای نصب و زیرسازی را آماده کرده و ناحیه قابل دسترسی را انتخاب کنید. محل انتخابی شما باید در نزدیکی باغ قرار گرفته باشد تا امکان آبیاری راحتتر را فراهم کند. همچنین باید سطح صاف و استانداردی داشته و برای ایجاد پایه مناسب باشد. پس از انتخاب مکان مورد نظر، با زیر و رو کردن خاک هر گونه سنگ یا ماده خارجی را از بین برده و از بروز تداخل در پایه مخزن جلوگیری کنید. سپس با اضافه کردن 3 سانتیمتر ماسه و زیر و رو کردن مجدد خاک، زمین را مسطح و ثابت کرده و برای ایجاد پایه بتنی آماده شوید.
دومین مرحله؛ ساخت پایههای بتنی
پس از آماده کردن مکان نصب تانکر در باغ و اتمام مرحله اول، یک پایه بتنی بسازید. به طور کلی مزیت استفاده از پایه بتنی مربوط به طول عمر بالای آن است. از این رو امکان نصب مخازن آب بزرگ فراهم بوده و دوام و ماندگاری بالای پایه تضمین میشود. به هر صورت یک پایه بتنی با ضخامت حدودی 10 سانتیمتر تهیه کرده و تانکر را بر روی آن قرار دهید. در این میان توجه داشته باشید که سطح ایجاد شده از خود مخزن بزرگتر بوده و کاملا صاف و یکنواخت باشد. پس از قرار گرفتن تانکر بر روی پایه بتنی، نوبت به ایجاد اتصالات میرسد. پیش از برقراری اتصالات به مخزن اصلی، با بررسی روشهای اتصال از در دسترس بودن اتصالات خروجی مخزن اطمینان حاصل کرده و به سراغ مرحله بعد بروید.
سومین مرحله؛ به کارگیری و نصب لوله اتصالات
مخازن ذخیره آب انواع مختلفی داشته و ممکن است مجهز به لوله تخلیه سرریز باشند. به هر حال مرحله سوم مربوط به نصب لوله اتصالات بوده و بررسی موقعیت صحیح لوله تخلیه از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا در صورت وجود هرگونه مشکل ممکن است آب اضافی پایداری پایه بتنی را در معرض خطر قرار دهد. در صورت استفاده از پمپ، یک شیلنگ انعطافپذیر را در میان پمپ و شیر نصب کرده و احتمال ترک خوردگی و نشت قطعات را تا حد قابل توجهی کاهش دهید. بدین ترتیب از لرزش و ضربه به پمپ جلوگیری کرده و روش نصب منبع آب را به درستی انجام میدهید.
مهمترین نکات زیرسازی برای نصب مخزن آب باغ
در زمینه استفاده از راهنمای نصب منبع آب، آمادهسازی زیرساخت از اهمیت بالایی برخوردار است. در این میان زیرسازی مخزن باید کاملا صاف و مسطح باشد تا از آسیب دیدن یا ترک برداشتن آن جلوگیری شود. از طرفی نصب صحیح و اصولی تانکر باعث افزایش کارایی آن میشود. بنابراین بازدیدهای دورهای زیرساخت بسیار مهم بوده و مخزن مورد نظر نباید در محیطهایی که امکان یخ زدگی آب وجود دارد، مورد استفاده قرار بگیرد. البته میتواند به همراه عایق حرارتی نصب شده یا در یک فضای سرپوشیده به کار گرفته شود. در صورت نصب مخزن آب در ارتفاع نیز، توجه به تعبیه کردن زیرساختی مناسب، لازم و ضروری به نظر میرسد.
نحوه نصب مخزن آب باغ بدون پمپ
وجود پمپ برای اجرای روش نصب مخزن آب در باغ ضرورت ندارد. با توجه به شرایط قطعی برق و هزینههای مربوط به آن، امکان استفاده از تانکر بدون پمپ فراهم بوده و مراحل نصب آن شامل موارد زیر میشود:
مرحله اول :
در این مرحله باید یک مکان ایمن، مقاوم، صاف و تراز شده را در نظر بگیرید. در این میان به یاد داشته باشید که در صورت نصب منبع بر روی پشت بام، استفاده از مخزن پلیاتیلن سه لایه در اولویت است.
مرحله دوم:
منبع یا تانکر باید در ارتفاعی بالاتر از تمام شیرهای مصرفی قرار بگیرد تا فشار کافی به لولههای مصرفی وارد شود. از نظر فیزیکی هر 10متر ارتفاع، صد هزار پاسکال یا یک اتمسفر فشار ایجاد میکند.
مرحله سوم:
در این مرحله بسته شدن هر دو اتصالی پایین و بالای منبع از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به این موضوع، استفاده از نوار تفلون بر روی دندههای اتصال بیرونی ضرورت داشته و قسمت پایین تانکرهای پلیاتیلن به وسیله واشر و مهره مخصوص بسته میشود.
مرحله چهارم:
در این مرحله شیر شناور درون تانکر و بالای آن نصب شده و توپی آن قابلیت باز و بسته شدن به سمت پایین را دارد.
مرحله پنجم:
در صورت عدم وجود لوله کشی اصلی آب در محل نصب منبع بدون پمپ، کشیده شدن یک انشعاب از لوله اصلی آب سرد تا پای تانکر بسیار لازم و ضروری است.
مرحله ششم:
در این مرحله از یک سه راهی استفاده کرده و یک شاخه از لوله اصلی آب ساختمان را به قسمت بالای تانکر وصل کنید. سپس در بخش ورودی آب منبع، یک شیر یک طرفه برای جلوگیری از برگشت آب و یک شیر برای ورودی آب در شرایط اضطراری تعبیه کنید. سپس لوله مذکور را به وسیله یک مغزی و بوشن به ورودی تانکر تعبیه شده در پشت شیر شناور متصل کنید.
مرحله هفتم:
در آخرین مرحله، با استفاده از والو، شیر یک طرفه به سمت داخل و مغزی و بوشن یک لوله دیگر را از قسمت پایین منبع به شیر ورودی آب ساختمان متصل کنید.
چگونگی نصب مخزن آب باغ روی زمین
مشکل افت فشار آب از طریق نصب مخزن آب بر روی زمین رفع میشود. به طور کلی فشار آب مورد نیاز از طریق جاذبه زمین یا نیروی ثقل تامین میشود. البته مکان نصب منبع باید در ارتفاع 10 متری از اولین شیر ورودی ساختمان باشد. در این میان تحملپذیری وزن منبع از اهمیت بالایی برخوردار بوده و هر متر مربع از زمین باید امکان تحمل فشار 300 تا 500 کیلوگرم وزن را داشته باشد. از طرفی صاف و یکدست بودن سطح زمین نیز بسیار مهم و قابل توجه است. در این میان شاسی کشی فلزی و استفاده از پایههای استاندارد باعث پخش فشار و تامین ارتفاع لازم میشود. علاوه بر این، وسیع بودن مکان نصب تانکر، لازم و ضروری است و باعث دسترسی به فضای کافی برای نصب شیرها و تعمیرات آنها میشود.
مهمترین نکات نصب مخزن آب باغ
برای به کارگیری راهنمای نصب تانکر آب و استفاده صحیح از منبع، توجه به این نکات از اهمیت بالایی برخوردار است.
- صاف و تراز بودن زیرساخت منبع و یکنواختی پوشش قسمت تحتانی مخزن یکنواخت بسیار لازم و ضروری است. از طرفی بزرگتر بودن سکوی زیر مخزن، اهمیت بالایی داشته و افزایش ارتفاع یا تراز کردن مخازن با تکههای سنگ و مصالح مجاز نمیباشد. در این میان اتصالات مخزن باید تحت فشار قرار گرفته و در صورت نصب شدن در ارتفاع قابلیت اتصال به سازه را داشته باشند.
- به طور کلی قرار گرفتن اتصال ورودی و خروجی مقابل هم در دو طرف مخزن، امکان گردش بهتر مایع را فراهم کرده و اتصالات بین پمپ و مخزن از لرزشهای ناشی از عملکرد پمپ جلوگیری میکند. در واقع نصب مخزن باید به دور از جریان الکتریسیته و شعلههای آتش صورت بگیرد و تحت فشار نبودن مخزن از اهمیت بالایی برخوردار است. در این میان بهتر است مخزن در مجاورت اجسام تیز و برنده قرار نداشته و برای جلوگیری از جلبک زدن، در مکانی دور از تابش نور خورشید نصب شود.
- پرتاب کردن مخزن در حین تخلیه مجاز نبوده و بارگیری آن باید با استفاده از نیروی انسانی یا تجهیزاتی مثل لیفتراک یا جرثقیل صورت بگیرد. خودداری کردن ازایستادن یا قرار دادن اجسام بر روی مخازن و غلطاندن یا کشیدن این وسیله بر روی زمین نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
مخزن پلیاتیلن تک لایه یا سه لایه، کدام یک برای آبیاری بهتر است؟
مخازن بیرنگ یا تک لایه به صورت نیمه شفاف طراحی شده و امکان عبور نور و رشد جلبک در لایه داخلی یا داخل مخزن پر از آب را فراهم میکنند. از این رو باعث تغییر در بو و طعم آب شده و کیفیت آن را در معرض خطر قرار میدهند. به طور کلی مخزن پلیاتیلن سه لایه انتخاب بهتری است؛ زیرا از عبور نور به داخل مخزن جلوگیری کرده و استحکام بالایی دارد. این مخزن مجهز به لایه میانی مشکی رنگ بوده و شرایط رشد و تکثیر جلبکها را از بین میبرد. از این رو به صورت آنتی باکتریال طراحی شده و در شرایط آب و هوایی مختلف قابل استفاده است.
با این حال قیمت تانکر آب کشاورزی می تواند رنج های متفاوتی باشد که برای اطلاع از قیمت انواع مخازن پلی اتیلن می توانید با دماوند پلیمر در ارتباط باشید.
سخن پایانی
در این مقاله راهنمای نصب منبع آب را مورد بررسی قرار داده و شما را با نکات مهم زیرسازی این پروژه آشنا کردیم. در پایان پیشنهاد میکنیم با خرید مخزن آب از نوع سه لایه و انتخاب مکانی مناسب از فروشگاه دماوند پلیمر، امکان دسترسی به آب کافی در شرایط ضروری را فراهم کرده و هزینههای خود را به حداقل برسانید.
اگر چنانچه قصد دارید برای مصارف دیگر اقدام به خرید مخزن آب کنید، می توانید مخزن زیر پله، مخزن کروی، مخزن آب کتابی و… را در دماوند پلمیر تهیه کنید. علاوه بر انواع مخازن، حجم های مختلف منبع آب نیز در این فروشگاه وجود دارد که شما برای خرید می توانید به آن اقدام کنید. محصولاتی همچون مخزن آب 4000 لیتری، مخزن آب 1500 لیتری، مخزن آب 1000 لیتری عمودی، مخزن آب 2500 لیتری عمودی و وان پلی اتیلن و… از نمونه محصولات این فروشگاه هستند.